Butiker tvingas stoppa försäljning

Linköping Två butiker i Linköping måste omedelbart sluta sälja kosttillskott som innehåller det otillåtna ämnet agmatinsulfat.

Miljökontoret har gjort oanmälda besök hos sju butiker i Linköping som säljer kosttillskott. Hos två av dem hittade de en lång rad produkter som innehåller agmatinsulfat. Det handlar om så kallade PWO (pre workout), det vill säga kosttillskott som tas före träningen i syfte att höja prestationsförmågan.

Inspektörerna ålade butikerna ett omedelbart säljstopp. Ytterligare en butik hade ett kosttillskott med agmatinsulfat i sitt sortiment, men hade just sålt slut på produkten.

Agmatinsulfat fungerar, enligt Livsmedelsverket, som signalsubstans i nervsystemet och påverkar bland annat frisläppandet av hormoner i kroppen.

Att produkter med agmatinsulfat stoppas behöver inte innebära att de är hälsofarliga. Inom EU tillämpas principen att livsmedel som inte var vanliga före 1997 måste testas och godkännas, något som inte gjorts med agmatinsulfat.

– Därför vet vi inte om det är ofarligt. Det är vanligt med nya ämnen i just kosttillskott, och en del har visat sig farliga, särskilt i vissa kombinationer. Därför är vi särskilt aktiva i kontrollerna av kosttillskott, berättar miljökontorets inspektör Amanda Vitalisson.

Agmatinsulfat är ett vanligt ämne i kosttillskott och produkterna kan fortfarande köpas i flera webbutiker.

– Det är kommunerna som sköter tillsynen. Även webbutiker måste vara registrerade någonstans, så då är det upp till den kommunen att se till att otillåtna ämnen inte säljs, kommenterar Vitalisson.

Källa: http://www.corren.se/nyheter/linkoping/butiker-tvingas-stoppa-forsaljning-om4370051.aspx

Diskutera artikeln här:
https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=11505

Views All Time
Views All Time
5288
Views Today
Views Today
3