Skobers matkasse – vecka 2

Postad av våran medlem Skober.

Denna vecka blir det ganska orientaliskt inriktat, var bra pris på råvarorna så fick bli så!

Strimlad nötbog (89kr kilot) stekt med ingerfära, vitlök och jalapenos serveras med en sallad.
Runt 800g nötbog
1 burk jalapenos
1 tumstor ingerfära bit
4 klyftor vitlök
Ca 500g haricot verts
50g cashewnötter
Spentblad

Strimla nötbogen i tunna skivor, hacka ingefära och vitlöken fint (alternativt pressa vitlöken). Stek det i en wokpanna på hög temperatur tillsammans med jalapenos (med spadet, dela upp burken i antalet stek omgångar). När köttet börjar få en fin färg och ett bra motstånd när du trycker på det men fortfarande ganska mjukt så brukar jag lägga det i en bunke och låta eftervärmen göra resten av jobbet. Upprepa tills allt kött är stekt. För salladen kommer vi koka upp haricot verts och krossa nötterna. Blanda sedan runt det i en bunke tillsammans med spenatblad, ett tips är att blanda 1:1:1 (ungefär en matsked vardera) olivolja, citron, vatten och en skvätt vit vinsvinäger och häll över. Ifall det önskas kan en citrusfrukt hackas i eller t.ex. jordgubbar, granatäpple eller päron för att bryta av hettan ifrån köttet och öka sötman lite grann. När salladen är färdig lägg upp på tallriken och servera med köttet, kan även ätas med ris/potatis/pasta på sidan om.

Lime marinerad kycklingbröstfilé (59kr kilot, färsk) i ugn med bulgur, kikärter och grönkål.
1,5kg kyckling
3 lime
160g bulgur
200 g kikärter
En rödlök
1 citron
400g grönkål

La kycklingen i ett limebad i ungefär 3h, efter det var det upp på plåten, rikligt med salt och peppar och in ugnen på 225 grader. Efter ungefär 10-15 min börjar jag kolla de tjockaste delarna för att se när den börjar bli klar och tar ut den lite före den är helt genomstekt. Till detta ska vi äta en bulgur, kikärts och rödlöks mix så helt enkelt koka upp bulgur, vänd sedan ner en burk kikärter och hacka en rödlök, pressa citronen, salta och rör om. Grönkål är lite annorlunda smak, antingen gillar man det eller så är det pest och pina, men det är nyttigt och har en trevlig konsistens när man värmt upp den lite grann. Jag brukar värma den i en wokpanna och skär bladen grovt, stänker några skvätt soja i och lite citron, när alla bitar gått ifrån en tråkig grågrön färg till en mer livlig grön så tar jag av den och äter som den är. Självklart går det att substituera grönkålen för andra gröna grönsaker, eller lägga till mer så som broccoli, rucola, spenat blad etc.

Sesamfröns och soja stekt chumlax (75kr kilot) med ris och riven rödkål
1,2 kg chumlax skuren i bitar
200g sesamfrön
Ris
Rödkål
Chumlax skiljer sig från den vanliga laxen vi tänker på eftersom den är ganska mycket mer mager, (ungefär 10g fett/100g) så för att öka på fetthalten lite kommer vi tillsätta ganska rikligt med sesamfrön. Väldigt lätt recept, tina laxen och skär den i bitar, stek sedan den i omgångar och dela upp sesamfrönen efter antalet omgångar (jag gjorde 4), använd ganska rikligt med soja för att sesamfrönen lätt ska fastna och för att salta fisken. Till laxen kommer vi koka ris på ett gammalt hederligt sätt och inte tillsätta särskilt mycket förutom salt och sedan riva lite rödkål till, rödkålen valde jag mycket pga. Priset men samtidigt för att få en knaprighet och lite färg.

Curry kyckling bröst (59 kr kilot) med kvarg tzatziki

750g kycklingbröst
2 St chili
Chilipulver 2 msk
Curry pulver 2-3 msk
Paprika pulver 2-3 msk
Vatten ungefär 1 dl
1 lime
Sås
200g kvarg
Ungefär ½ gurka
3-4 vitlöksklyftor

Väldigt enkelt sista recept för denna vecka, kommer vara en basic currysmakande kyckling bröst med lite hetta. Använde en kastrull och la i brösten hela, la i alla kryddor och fyllde på med ungefär 1 dl vatten, lät vattnet koka upp och tog sedan ner värmen och lät det puttra tills kycklingen kunde skäras med sleven. Glöm inte att salta rikligt! Till detta kan man t.ex. koka ris.
Såsen är väldigt enkel tzatziki gjord på lätt kvarg.
Riv gurkan och pressa ner vitlöken i kvargen, rör om och tillsätt vatten tills önskad konsistens. Efter det salta efter behag.

Diskutera artikeln på:
https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=11284

 

Views All Time
Views All Time
2985
Views Today
Views Today
1