Skobers matkasse – vecka 3

Skriven av våran medlem Skober.

Vecka 3
Ny vecka, ny matkasse! Denna vecka blir det ganska ”indiskt” med lamm, tandori lax och stark slow cooked kyckling.

Tandoori lax (79kr kilot), med jasminris och mangosalsa.
Lax, tinad.
Tandoori krydda.
Jasmin ris
En röd chili
Mango (gärna färsk)
Koriander
Rödlök
Citron

Börja med att få på ugnen upp till 150 grader (om du vill grilla laxen blir det ännu bättre men börjar bli ganska kallt ute). Jag valde att skära upp laxen i portionsbitar för att lättare frysa in sen men det är upp till er, ifall ni grillar rekommenderar jag att göra lite större bitar. Helt enkelt så salta ganska rikligt på laxen (skinn sedan neråt mot plåten) och TÄCK den med tandoori krydda. In i ugnen i ungefär 15-20 minuter.
Jasminriset kokade jag med stjärnanis och en kanelstång men det är upp till er vad ni gillar för smaker.
Till Salsan kommer vi att tärna mangon, fin hacka koriander, chilin och rödlöken och bara rör ihop det med saften ifrån en pressad citron, går även att tillsätta en nypa salt och lite peppar (jag valde bort saltet eftersom laxen saltas ganska rikligt).
Går att byta ut salsan mot tzatziki, koriander yoghurt eller liknande.

Lammstek (59 kr kilot) ugnsbakad med vitlök, rosmarin serverat med ris och spenatblad.
Lammstek
Rosmarin (färsk)
Vitlök
Ris
Spenatblad (färska)

Väldigt enkel lammstek gjord i ugn som vi sedan kommer strimla och äta med ris och spenat.
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Medan ugnen värmer upp gör ungefär 8-10 hål i lammet dessa hål ska vi sedan fylla med en krossad vitlöksklyfta och rosmarin, utöver att fylla hålen salta och peppra utsidan på lammet rikligt och ”klappa” in det. När ugnen är varm så sätt in lammet och låt det vara i ungefär 1,5h, ta sedan ut det och kolla ifall det är klart. Om du har en kött termometer så använd den och kolla, lite över 60 grader tar jag ut det. GLÖM INTE ATT LÅTA LAMMET VILA, innan vi skär upp det är viktigt att lammet får vila i minst 10 minuter.
Efter lammet fått vila, strimla det och ät tillsammans med förslagvis basmati ris och spenat.

Slow cooked chipotle kyckling med vaxbönor, böngroddar och nudlar
Kyckling
Chiptole paste
Chipotle krydda
Spiskumin
Röd chili 2 ingbröst (55 kr kilot, färsk)
Vaxbönor
Böngroddar
Broccoli

Till det här använde jag min slow cooker, går utmärkt att göra på platta eller i ugn i en gryta. Väldigt enkelt, la i alla kyckling bröst precis som de är och hällde över chipotle såsen, kryddade rikligt med chipotle pulver, spiskumin och även lite paprika, skulle säga ungefär 3-4 matskedar vardera. Sedan lät jag det stå i ungefär 5h på ”high” inställningen, obs saltade ingenting före utan gjorde det efter kycklingen var klar. Till detta så köpte jag frysta vaxbönor, böngroddar (färska) och färsk broccoli. Hackade chilin i små bitar och började med att fräsa den i en wok panna med lite oliv olja, när chilin började mörkna lite grann så slängde jag i vaxbönorna och broccolin, de fick sedan fräsas ett tag innan jag sänkte värmen, när broccolin var klar så vände jag ner böngroddarna och rörde om med dem i, saltade ganska rikligt till grönsakerna. Till detta så serverar vi helt enkelt någon form av nudlar eller ris, sås är valfritt men skulle tänka mig att en het jordnötssås blir ruggigt gott.

Bönsallad
Svarta bönor, kidney bönor och kikärter ungefär 200g vardera
Rödlök
Soltorkade tomater
1 Citron
4 msk olja

Väldigt snabb bönsallad som är bra för långsam energi och för vegetarisk kost. Helt enkelt hacka löken fint och strimla de soltorkade tomaterna (ungefär 10 st) blanda en vinägrett av 1 pressad citron, en skvätt balsam vinäger, 4 msk olivolja, nån msk vatten 2 krm salt 1 krm svartpeppar. Rör sedan ihop allting och Voilà du har en god bönröra.

Diskutera artikeln på:
https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=11285

Views All Time
Views All Time
2771
Views Today
Views Today
2