KO kräver förbättrade villkor för ditt gymkort

Maximalt ett års bindningstid för ditt gymkort.
Och högst en månads uppsägningstid.
Det kan snart vara juridisk verklighet.
Nu går Konsumentombudsmannen till domstol för att rensa i det gytter av snåriga avtal som finns i gymbranschen.

I dag är det inte ovanligt med bindningstider på upp till 36 månader och krav på tre-fyra månaders uppsägningstid för ett gymkort.

– Ja, det ganska utbrett och vanligt med oskäligt långa bindnings- och uppsägningstider. Även bland flera av de större kedjorna, säger Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen (KO).

Slumpartat

KO, som redan har ett pågående ärende när det gäller uppsägningstiden av gymkort, stämmer nu ett företag i Karlstad för oskäligt lång bindningstid.

– Att det är just här företaget vi stämmer var kanske lite av en slump. Men vi fick in anmälningar, företaget ville inte ändra sina villkor. Och vi vill se en förändring av avtalen i branschen. Finns ju inget som är lagreglerat, fortsätter Carolina Andersson på KO som vill få saken prövad i domstol. Målet är ett definitivt besked om hur lång bindnings- respektive uppsägningstiden för ett gymkort får vara.

– Maximalt ett års bindningstid och en månads uppsägningstid anser vi vara skäligt. Allt annat gynnar bara företagen, säger Carolina Andersson.

I det aktuella fallet kan medlemskap tecknas till varierande inskrivningsavgifter för 12, 24 eller 36 månader. Enda möjlighet att säga upp avtalet i förtid är om man flyttar till annan ort. Vid sjukdom finns möjlighet att ”frysa” medlemskapet under en period. Och många företag i branschen har liknande avtal.

Men från KO:s sida anser man att det kan finnas flera olika anledningar till varför man inte vill binda sig till ett gym under så lång tid.

– Det kan ju finnas hundratals anledningar till varför man vill förändra sin träning. Både rent geografiskt och innehållsmässigt, säger Carolina Andersson.

Och får KO rätt i båda fallen kan avtalsvillkoren för gymkorten förändras ganska snart.

Källa: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/JmR0P/ko-kraver-forbattrade-villkor-for-ditt-gymkort

Diskutera artikeln på: https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=12557

Views All Time
Views All Time
3055
Views Today
Views Today
4