Du blev häktad, vad händer nu?

Det finns två st misstankegrader;
– Skäligen misstänkt – Högre misstanke. De har “starka” bevis. De häktar dig 2 veckor i stöten.
– På sannolika skäl misstänkt – Lägre misstanke, Det kräver något mer för att få dig omhäktad. Oftast blir du bara häkta en vecka i stöten.

Du är nu på din häktesförhandling som kan begäras ske bakom lyckta dörrar ( det betyder att ingen utomstående får vara med).Detta beslut kan begäras innan häktesförhandlingen sker. De personer som då finns på plats får lämna salen innan det drar igång! Men kom ihåg att det är viktigt för ens vänner att närvara för det ger ett lugn inombords för den häktade och styrka, trots att det bara var någon minut utan att något sades så betyder det mycket!

Nu kommer åklagaren ge argument till varför DU INTE ska försättas på fri fot.
De vanliga argumenten är flyktrisk, försvårande av utredning samt sopa igen bevisning.
Sen ska din advokat tala om varför du inte ska bli häktad och trycka på, oftast så har åklagaren tillräckligt för att du ska bli häktad. I vanliga fall får man domen att åtal ska vara väckt inom 2 veckor annars sker en ny häktesförhandling ibland kan det bli 4 veckor, lite olika! Men jävligt skönt att ha ett datum i huvudet.

Nu kommer även dina restriktioner att fastställas OM du ens får några men vanligt är att man får det.
Om du får läsa dagstidningar och se på tv?
Om du har besöksförbud eller inte.
Mycket beror vad du är misstänkt för.

 

Vi säger nu att du har dessa restriktioner.
Besöksförbud

Det innebär att du är på ditt rum 23h av 24h i princip, bortsett från dusch, toalett,förhör samt kanske tv spel eller lite träning.
Du har rätt till 1h promenad per dag! Nyttja den i din lilla tårtbit, gå ut o andas o få luft.
Varje tillfälle du har för att lämna rummet TA DEN!
Du kommer inte få samtala med andra personer i korridoren om ni skulle få syn på varandra utan man försöker hela tiden undvika krockar och att se andra personers ansikte i detta läge.

Det är lite olika rutiner från plats till plats men på ett ungefär ser de ut så här.

715 väckning
740 frukost på rummet  ett par mackor, fil, kaffe
930 Promenad
1110 Lunch
1630 Middag samt varmt vatten o kvällsmackor
Thats it

Här utöver tillkommer samtal med präst, förhör, kanske boka in sig på att spela tv spel.

Har du skött dig bra så kan du ha tur att få komma till arbetsdriften några timmar varje dag, det är typ att tillverka påsar eller vika papper MEN du får komma ut ur rummet, se genom ett annat fönster samt dricka lite kaffe o fikabröd=)  Samt får du 13h i timmen haha men det är bra till kioskvagnen som kommer då och då.

Tv:n är din bästa vän, böcker är guld värda. Så skapa rutiner, ge fan i att ligga i sängen hela dagarna utan använd den för att sova. Hungern kommer vara enorm och du kommer bli rastlös. Men gör man samma sak varje dag så lär man sig att stå ut.

Alla brev in och ut läses av åklagaren, så ge fan i att skriv något.( det är min personliga åsikt beroende på vad du är misstänkt för medans andra tycker att man kan skriva brev) För adresser o namn kommer åklagaren kolla upp så finns ingen anledning.  Hur som helst så räkna med att det tar iaf 1v innan åklagaren “orkar” kolla igenom det du skickat o skickar det vidare till dem du skrivit till, samt att breven som kommer in “råkar” fastna ännu längre! Bli då inte förvånad sen efter rättegången om du får 10 brev i handen.

Du kan ansöka om att få ringa någon närstående skriftligt och det är då upp till åklagaren att avgöra.
MEN du kan även va lite ful, att du ber förhörsledaren att få ringa 5min till din tjej eller barn då personen sitter o lyssnar på högtalartelefonen. Men det ska du bara göra till tex tjejen eller barnet.

Det har nu gått 2 veckor och du har genomgått 3förhör där du givetvis inte sagt ett ord, du har även fått gå igenom beslagen. Nu har du lite känn på var detta kommer bära av.
Du inser fort att de är långt ifrån klara så de kommer bli en ny förhandling denna gång via videolänk och räkna med att det blir omhäktning.
Sverige är sämst på häktningstider och Europa Kommissionen har legat på Sverige i många år.

Du fick nu 4 veckor omhäktning. Grattis. Bara trycka ner huvudet o blunda. Du kan inte göra ett skit.
Du kan skrika, gråta, slå ja precis vad som helst MEN inget kommer hjälpa, inget kommer ta dig därifrån,
Du börjar säkert fundera på att erkänna. för du börjar bli svag!
Men kom ihåg, det ger dig ingen fördel någonstans det sätter dig bara i skiten ännu mer= du är dömd!
Låt dem göra sitt jobb och hjälp dem inte oavsett hur mycket du vill ut, för du kommer inte släppas pga erkännande! Kom ihåg en sak nu!
Det finns ett liv efter rättegången! På kåken samt på gatan! Att nämna saker, personer eller liknande kan ge dig ett helvete och detta bara för du var svag i en kort period i ett liv av kaos.
Håll dig till planen.

Man får så många smarta tankar i häktet,,, tror man! Bara för att en vecka därinne känns som 3månader så går livet utanför murarna samma gång som innan, inte mycket förändras. GLÖM INTE DET!
Du kommer märka när du får kontakt med omvärlden att inte ett smack är förändrat. det är samma tugg, samma otrohet. Så samla dina tankar och fokusera på vad du vill med allting i framtiden.

Diskutera artikeln på: https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=11887

Views All Time
Views All Time
3722
Views Today
Views Today
2