Gröna smoothies, mer än bara en grön drink

En artikel skriven av våran medlem “kocken”

————————————————————–

Tänkte jag delar med mig av en artikel jag skrev för många år sen om är fortfarande aktuell.

Om du bara ska göra en enda hälsoförändring i ditt liv så rekommenderar jag att du ska börja dricka 1-2 gröna smoothies om dagen. En grön smoothie är gjord på olika sorters frukter, bär och grönsaker som med vatten sedan körs i mixer till en slät och len konsistens.

Det är helt otroligt vilken energi och välmående det ger, jag var van vid att dricka 4 koppar kaffe om dagen men sen jag börjat dricka gröna smoothies har jag varit full med energi trotts mina smärtor från diskbråcket. Har även tappat i vikt på rätt ställen och blivit mindre svullen och vattning samt skinnet har fått en lyster som en femåring.

Det har aldrig varit så lätt att få i sig grönt så snabbt och enkelt med alla de viktiga näringsämnena. För erkänn, det är inte roligt att äta så stora mängder grönt. Allt i naturen går att använda så länge det inte är giftiga blad, så ni kan så gott som plocka från trädgården.

Tänk på Schimpansen. Den delar ca 99,4% av sina gener med människan, men deras diet är väldigt olik från vår. Den största skillnaden är att schimpanserna konsumerar betydligt mer gröna blad än vad vi gör. Mörkgröna blad är de enda grönsaker som hjälper dem att bibehålla sin vikt, styrka och goda hälsa även om det är det enda de äter, men nu säger jag inte att ni ska sluta äta kött för jag älskar kött.

Ni kan förbereda en stor mängd på morgonen som du sen dricker under en hel dag. Förvara den i kylen eller på annat kallt ställe.

Fördelar med Gröna Smoothies:

  • Gröna blad är bland de mest kompletta näringskällorna för människor
  • Tillför massvis med näring men lite kalorier
  • Alkaliserar kroppen
  • Ökar produktionen av saltsyra (de flesta har för lite saltsyra)
  • Minskar sötsuget
  • Den passar optimal till ett modernt levnadssätt. Beredningen går snabbt och kan anpassas efter eget smak och tycke.
  • Ger en mättnadskänsla som håller den mesta delen dagen
  • Ger energi utöver dess like
  • Den är ett bra alternativ till ett mellanmål.
  • Gröna blad  innehåller så gott som inget fett och enbart lite kolhydrater med en stor mängd vitaminer, mineraler, växtämnen och essentiella aminosyror. Även i rotfrukter såsom morötter, rädisor och rödbetor är innehållet av vital ämnen betydligt högre i de gröna bladen än i de delarna vi brukar äta. Det visas i exemplet nedanför.

Jämförelse av vitaminer och mineraler i 100 g rödbeta:

Mineraler    Betorna    Blasten
Kalcium    16 mg    117 mg
Järn    0,8 mg    2,57 mg
Magnesium    23 mg    70 mg
Kalium    325 mg    762 mg
Natrium    78 mg    226 mg
Selen    0,7 mg    0,9 mg
Vitaminer    Betorna    Blasten
Vitamin C (mg)    16    117
Vitamin A (IE)    0,8    2,57
Vitamin E (µg)    23    70
Vitamin K(µg)    325    762
Tiamin (mg)    78    226
Riboflavin (mg)    0,7    0,9

 

Nedan ser ni varför jag älskar grönkål.

Innehåll av essentiella aminosyror i 500 g grönkål:

Essentiella aminosyror    Rekommenderat dagligt intag för vuxna    Innehåll i 500 g rå grönkål
Isoleucin    700 mg    993 mg
Leucin    980 mg    1166 mg
Lysin    840 mg    993 mg
Metionin    910 mg    161 mg
Fenylalanin    980 mg    850 mg
Treonin    490 mg    741 mg
Tryptofan    245 mg    202 mg
Valin    700 mg    910 mg
SAMSUNG CSC

Vad för grönt kan ni använda då?

Jag använder helst ekologiska grönsaker. Avsaknaden av besprutningsmedel och andra giftiga kemikalier är bara en av flera fördelar.

Som sagt, du kan plocka från trädgården men det har jag själv inte vågat än. Själv varierar jag med  grönsallad, isberg, endiver, grönkål, mangold, vattenkrasse, ärtskott, blasten från rädisor, morötter och rödbetor, alla gröna örter från persilja, oregano, gräslök till dill. Ni kan även använda avokado, groddar, gurka, selleri och ″Ogräs″ som nässla, groblad, maskrosblad, kirskål.

Men variera de gröna bladen ni använder. Bladgrönt  innehåller små mängder av alkaloider. Små kvantiteter av alkaloider skadar inte, det till och med stärker immunsystemet. Men om du använder bladkål, spenat eller vilken annan slags bladgrönt  under flera veckor utan variation så kommer samma slags alkaloider att ackumulera i din kropp och orsaka oönskade symptom på förgiftning. Det är inget ni egentligen behöver oroa er för så länge ni varierar det gröna. Jag använder även ibland groddar i mina smoothies för att öka näringsvärdet ännu mer.

Grönt innehåller näring som mineraler, tex  järn, kalcium, fosfor, kalium,  lutein och bl.a magnesium som de flesta av oss får för lite av. Magnesium är viktigt för hjärtat, tarmarna, musklerna och nervsystemet, vi kan bli nervösa och lite spattiga när musklerna och nerverna inte får sitt. Samt extra mycket vitaminer som A-vitamin (betakaroten).

Frukt kan ni använda vad ni vill och till eget tycke men jag försöker alltid ha i en frukt som Kiwi (med skal), mango, banan, ananas, melon, bär äpple, päron och en citrusfrukt (hela inte bara saften) som apelsin, lime eller citron. Smaksatt med  kanel, ingefära, gurkmeja, vanilj, vitlök eller chili.  Banan använder jag beroende på om hur mycket kolhydrater jag vill få i mig, Jag varierar mitt kolhydrat intag beroende på hur mycket jag tränar. Det är det samma med frukt, jag använder helst ekologiskt när det går. Ni behöver inte variera frukten i dina gröna smoothies. De vanligaste frukterna har väldigt lite eller inga alkaloider och kan därför inte orsaka samma giftreaktioner som bladgrönt.

Ta i ingredienserna i rätt ordning. Om du har något mer hårt eller svårblandat som ska i, se då till att blanda i det med vätskan i början. Kör inte för länge men tillräckligt länge för att det ska bli en slät dricka. Jag brukar låta den stå i en halv minut. Mixar ni den inte tillräckligt länge så bryter ni inte ner näringsämnena tillräckligt och har ni igång den för länge och blir för varm så kan det påverka känsliga näringsämnen.

Se till att det går cirka 20 minuter före eller 20 minuter efter du druckit din smoothie innan du äter något. Drick din smoothie ensam och inte som en del av en måltid för att få mesta möjliga näringsfördel  av din gröna smoothie.

Grund recept på en grön smoothie.

Använder ca 60% grönt med 40% frukt men ni finner snabbt vad som passar er. Min grundregel är ca 100g en stor handfull grönt ca halva mixern, med 1-2 frukter som tex en banan och ett äpple ca 100-200g, en citrusfrukt som citron, en smak som ingefära och vatten. Använd max 6 ingredienser, håll det enkelt.

Idag börjar jag dagen med handfull spenat, halv frusen avokado, hel citron, persilja, ingefära, blåbär. Efter träningen tar jag en till fast utan avokadon men med agave sirap istället. Jag har märkt att det passar mig bra.

I princip fungerar alla mixers, men desto kraftfullare desto bättre, helst över 1000 watt. En riktig bra mixer bryter upp växtcellernas väggar, cellulosan och därigenom kan näringsämnena lättare tas upp av kroppen, vilket ger  den en perfekt krämig konsistens och blir lättsmältbar.

Jag ser alltid till att ha en stor laddning portions förpackade påsar med frukt i frysen och grönt som spenat och grönkål i kylen med citrusfrukter och annan frukt. Det gör det svårare att  dras till den mörka sidan och gå ner i affären och handla något annat osunt.

Diskutera artikeln här:
https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=11190

Views All Time
Views All Time
3714
Views Today
Views Today
2