Farorna med Swish

Swish har använts som redskap vid en handfull dopingbrott i år.

Betaltjänsten Swish gör succé även hos kriminella, som nyttjar den för att sälja droger, steroider och begå bedrägerier.
Tjänsten har använts vid brott i fler än 30 domar hittills i år, visar en granskning hos Sveriges tingsrätter.
Men brottslingarna går också på en nit.

”Det är en helt annan ålderstruktur på köparna. Detta är ett betalningssätt som kräver att man är med. Man måste ladda ner en app, skaffa sig ett Bank-id och ha en telefon av en viss nivå”, säger Thomas Ahlstrand.

Sedan 2012 har Swish seglat upp som bankernas stora framgång inom produktutveckling. I dag använder 4,3 miljoner privatpersoner appen för att med endast mottagarens mobilnummer föra över pengar till varandra. Det motsvarar över hälften av Sveriges befolkning från 15 år och uppåt.

 

Det är du som slutkund som går på den stora niten.
Efter granskningar i förundersökningar gällande doping framkommer det att personer som har använt sig utav swish och Banköverföringar som betalmedel åker fast till 90%.
Alla transaktioner och i princip allt du gör på internet, sparas och kommer att användas mot dig.

Vi har följt upp förundersökningar och följt polisens tillvägagångssätt till att komma åt dopingen.
Polisen skickar ett mail till swish utredning  med ett diarienummer, sedermera följer ett svar med Bank,personnummer samt mobiltelefonnummer.
Med den informationen följer ett nytt mail till Banken som personen använder sig utav, med ett diarienummer så får polisen genast svar med all information de behöver för att komma åt kontoinnehavaren.

 

Det är framförallt yngre personer som använder Swish i brottsligt syfte, enligt Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

“Det är inte de små transaktionerna eller de stora som gör att banken får upp ögonen och tipsar oss, utan det är de som avviker från det normala”

Swish berättar, “Om du enbart betalar små restaurangnotor och mindre belopp och helt plötsligt gör en större överföring via swish så plingar det till att de avviker hos oss”

De stora bankerna fyller i, “det är vanligast att de rör sig kring samma belopp månad in och månad ut, när det avviker så sätter vi kontot under lupp och ibland tipsar vi även polisen om vi blir misstänksamma.”

 

Utvecklingen är dessutom glädjande för polis och åklagare. För att skaffa sig Swish behöver varje användare ha ett Bank-id, en legitimationstjänst som kräver verifikation via användarens eget konto.

 

Det finns en nackdel om du tror att du är jättelistig
Alltså går i princip alla Swish-transaktioner att spåra till både avsändare och mottagare. Den som till exempel säljer doping via Swish gör det alltså relativt enkelt för polisen att spåra pengarna.

 

”Det finns en nackdel med Swish om du tänker att du är jättelistig. Swish lämnar ju spår. Och pengarna kommer in på ett konto som är knutet till dig”, säger Thomas Ahlstrand.

 

”Det är förstås inte bra. Men det är svårt att värja sig mot precis all kriminalitet där pengar är inblandade”, säger han och påpekar att Swish ökar spårbarheten i kriminella transaktioner jämfört med till exempel kontantbetalningar.

 

Med bedrägeri på nätet måste man alltid identifiera en mottagare
Det vanligaste brottet som begås med Swish är bedrägeri, som står för sju av tio tingsrättsdomar i år. Den som vill bluffa på nätet måste på något sätt ange en mottagare, säger Thomas Ahlstrand.

”Med köp på nätet måste man alltid identifiera någon. På något sätt vill man komma åt pengarna. Det går det inte att undvika att ange en mottagare i någon form”, säger Thomas Ahlstrand.

Sedan i höstas har Skatteverket satt Swish under lupp för svartbetalningar. Till skillnad från vanliga kassaapparater uppträttar tjänsten inga kvitton, något som krävs enligt kassaregisterlagstiftningen.

 

Betalningar under bordet via Swish vid till exempel lunchserveringar är en ”utbredd företeelse”, enligt Conny Svensson på Skatteverket.

”Behöver vi göra lagändringar kommer vi att lägga fram dem till regeringen”, säger han om myndighetens pågående granskning.

Diskutera artikeln här: https://www.body-mass.org/viewtopic.php?id=12131

Views All Time
Views All Time
4348
Views Today
Views Today
4