Marknaden del 2

Efter en väldigt lång tid i den här branschen som både köpare och säljare och här talar vi om +10 år, så har jag nu tröttnat på kundernas beteenden mot shopparna och känner att jag måste ta shopparna i försvar.

För det första så handlar den saken som jag stör mig mest på betalningar. Hos de flesta shoppar så kan du sköta din betalning via Postnord. Det finns alltså per automatik en tredje part inblandad som kan påverka hur hela affären slutar. Det betyder att det finns en part som kan påverka OM och NÄR din betalning kommer fram. Precis samma sak gäller för produkter som skall ut till kunden. Shopparna avskriver sig ansvaret för produkterna efter de har hamnat i brevlådan.

Varför, kan man som kund tycka?

Jo, det handlar om att när produkterna väl ligger i brevlådan så kan inte shoppen längre påverka hur och när eller om dina produkter kommer fram.

Varför gäller inte samma sak när det handlar om kundens betalning?

Det är väldigt enkelt. Har inte en betalning kommit fram oavsett anledning så är den order du har lagt obetald. Vill du vara säker på att din betalning kommer fram så ska du skicka den rekommenderat, vilket kostar mellan 50-150:-. Detta är en extremt billig försäkring som man kan skaffa sig som kund. Väljer man dock att inte skicka rekommenderat så har man per automatik accepterat villkoren med den tredje parten, Postnord.

Säger en väletablerad shop att din betalning inte har kommit in då har den inte det. En shop som lurar sina kunder får snabbt en negativ feedback på marknaden, vilket resulterar i att kunderna slutar handla och shoppen försvinner. Shoppen har inget ansvar mot dig som kund gällande din betalning.

Om du t.ex. lägger din betalning på lådan innan tömning en måndag och du hör av dig på torsdagen samma vecka för att höra vart dina produkter har tagit vägen. Det finns då en möjlighet att du får till svar att din betalning inte kommit fram, vilket kan bero på flera orsaker:

1. Du har inte dolt pengarna och brevbäraren ser det genom att granska kuvertet och tar dem.
2. Du har inte förslutit kuvertet ordentligt så att kuvertet öppnas under postens oömma hantering, vilket kan leda till att pengarna trillar ut eller blir stulna.
3. Ditt brev har fastnat i en av postens sorteringsmaskiner och har gått sönder.
4. Det råder personalproblem som gör att Postnord inte kan följa den planerade tidsram som gäller.

Jag kan sitta och rabbla fler anledningar till varför din betalning inte har kommit fram, men jag väljer att nämna de vanligaste orsakerna till dilemmat.

Många köpare verkar tro att bara för att de har lagt pengarna i en brevlåda så är shopparna skyldiga
att skicka ut produkterna till dem. Ledsen att behöva göra er besvikna men så är inte fallet. Var istället vänlig och lägg ned lite energi när du packar din betalning så ska du se att betalningen kommer fram.

Nästa sak jag vill ta upp är en sak som gör mig förbannad. Det är när ni köpare skriver i säljarens tråd ”får inte tag på denna säljare, några andra med samma problem?” fast ni i själva verket skickat ett PM från en vanlig mail till shopparna med frågor och ordar. Ni som kunder kanske skiter i säkerheten men det kan inte en shop göra och därför svarar de inte på PM.
PM inte säkert eftersom att de inte är krypterade som t.ex Countermail.
Väljer man som köpare att skicka PM i alla fall så har man visat att man är väldigt lat. Väljer man  dessutom att skriva negativt i säljarens tråd därefter så bör man inte ens förvänta sig ett svar.
Det tar ca fyra minuter att göra ett trial-konto på Countermail så maila till shoppen därifrån så får ni svar! Orkar man inte det så ska man inte handla heller.

Nästa punkt är en väldigt äcklig sådan och den handlar om de kunder som försöker lura av shopparna produkter som köparen inte har rätt till. Ett exempel:

En kund köper en produkt och får verifierat att betalningen kommit fram. Kunden får därefter det han/hon betalat för, men så dyker det upp en stilla tanke ”hur ska shoppen kunna veta att jag har fått mina produkter”? Kunden mailar då shoppen och frågar efter de produkter han beställt och som den redan  fått. Till svar från shoppen får denne att ordern skickats ut och att de tyvärr inte kan ansvara för postens hantering. Dessvärre svarar kunden med att påpeka att den kommer att skriva om detta i säljarens tråd och ge den en röding på diverse forum.

Många shoppar blir givetvis rädda för att en sådan sak kan skada shoppens rykte. Därför svarar då shoppen med att skicka ut produkterna igen, men denna gång rekommenderat. Denna usla kund har då hotat till sig fler produkter vilket skadar shoppen ekonomiskt. Som konsekvens av detta kan shoppen tvingas stänga ned och ärliga kunder drabbas.

Det finns ett tyst samspel mellan köpare och shop och det är ärlighet. En shop som far med osanning försvinner, medan en köpare som far med osanning byter email, nick och skada många andra shoppar. Dessa usla individer förstör vår marknad och det dom sysslar med är SCAM det finns inget annat ord för det.

Shopparna som finns kvar efter ca 3år blåser inte folk och dom far heller inte med osanning.

Köparna ser inte hela tavlan utan tänker bara på sig själv och det är dags att många av er får upp ögonen och faktiskt ser vad det är för marknad vi är på.

Ni som sköter er , Tack så hemskt mycket! Det är ni som håller denna marknad vid liv!!

 

P.S

Självklart händer det att shoppar blåser sina kunder men dessa shoppar blir som sagt inte långlivade.

Mvh.

Views All Time
Views All Time
4332
Views Today
Views Today
2